Dvojica gymnazistiek zo Sniny bude reprezentovať kraj v Bruseli

16.06.2009 Snina

Prešov 16. júna (TASR) - Dve gymnazistky zo Sniny - Dominika Galandová a Dominika Zgaburová pocestujú do Bruselu ako víťazky súťaže pre študentov stredných škôl, ktorú už niekoľko rokov organizujú členovia Výboru regiónov.
Gymnázium v Snine do súťaže nominoval predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík ako člen Výboru regiónov. \"Bola to pre nás veľká výzva. Potom to už bolo len na študentoch, \" konštatovala riaditeľka Iveta Lazorová. Vysvetlila, že obsahom súťaže bol kvíz o Európe a Európskej únii (EÚ) a slohová práca v rozsahu 800 slov na témy, ktoré mapujú názory mladých. Jednou z nich bola napríklad predstava študentov o tom, ako by zvýšili účasť na voľbách do Európskeho parlamentu. Do súťaže sa zapojilo 252 študentov sninského gymnázia.
Podľa predsedu PSK súťaž má sprostredkovať mladým ľuďom informácie o Výbore regiónov, Európe, Európskej únii a podnietiť ich k diskusii o budúcnosti Európy a úlohe mládeže v nej.
Vďaka úspechu súťaží z minulých rokov, vybrali tentoraz dve školy z Estónska, Írska, Talianska, Poľska a po jednej z Rumunska, Litvy, Veľkej Británie a Slovenska. Spolu 24 študentov s pedagogickým dozorom z EÚ sa stretne 17. a 18. júna v Bruseli. Zúčastnia na plenárnom zasadnutí Výboru regiónov a na osobitnej schôdzi, kde sa oboznámia s fungovaním EÚ. Študenti tam budú mať možnosť diskutovať s členmi i medzi sebou navzájom o úlohe miestnych regionálnych oblastí v Európe, o budúcnosti EÚ a úlohe mladých ľudí.
\"Som presvedčený, že študentky Gymnázia v Snine budú skvelými vyslankyňami Prešovského kraja v Bruseli a prispejú k zviditeľneniu PSK, \" zdôraznil Chudík.
Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková spresnila, že prvý ročník súťaže sa konal v roku 2006. Doposiaľ mohli osobne spoznávať Brusel študenti z Prešova, Sabinova a Humenného.
Súťaž pre študentov stredných škôl organizuje jedna zo štyroch politických skupín Výboru regiónov, a to Únia pre Európu národov – Európska aliancia (ÚEN-EA). Výbor regiónov bol založený v roku 1994 na základe Maastrichtskej zmluvy ako fórum predstaviteľov miestnych a regionálnych orgánov v Európe.
 

Vyberte región